Oglasi - Advertisement

Nakon studijskog putovanja u Ohrid, učenici Gimnazije u Prokuplju su se suočili s neugodnim zdravstvenim tegobama, što je rezultiralo analizom u Zdravstvenom centru Prokuplje. Potvrđeno je da su dva učenika pozitivna na salmonelu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Od deset uzoraka uzetih od učenika koji su se žalili na teške simptome i zatražili medicinsku pomoć na Odeljenju pedijatrije, u dva slučaja je detektovano prisustvo salmonele.

Nakon povratka iz Ohrida, 12 učenika je zatražilo pomoć na pedijatrijskom odeljenju, a četiri su zadržana na lečenju zbog ozbiljnih tegoba, dva u bolnici i dva u dnevnoj bolnici, gde su proveli pet dana.

Putovanje se odvijalo sredinom aprila, neposredno pre prazničnog raspusta. Simptomi su se pojavili tokom putovanja, a u Prokuplju su zatražili medicinsku pomoć 19. aprila. Procenjuje se da je oko 40 učenika imalo simptome, ali većina je primila terapiju u Domu zdravlja Prokuplje.

Svi nalazi su ukazali na bakterijsku infekciju, dok su na salmonelu testirani samo oni koji su lečeni na pedijatrijskom odeljenju.

Nadležne institucije, uključujući Školsku upravu u Nišu i Ministarstvo prosvete, obaveštene su o ovom incidentu.

Prema ranijim informacijama direktora Turističke agencije “Halo travel” iz Niša, putovanje je organizovano u skladu sa zakonom, a obroci su se konzumirali isključivo u Hotelu “Klimentica” u Ohridu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here