Oglasi - Advertisement

Kopriva je jedna od najznačajnijih biljaka. Najčešće se koristi u svrhu lečenja na prirodan način, ali može se koristiti i u kulinarstvu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • Od početka proljeća do dolaska jeseni, živahna biljka kopriva cvjeta i služi kao fantastičan sastojak za oplemenjivanje okusa brojnih kulinarskih kreacija. Besprijekorno nadopunjuje jela poput tjestenine, rižota, a posebno je omiljena u bogatim, obilnim juhama. Proces pripreme koprive je brz i jednostavan, jer je potrebno samo kratko pirjati od svega dvije minute. Ovo minimalno vrijeme kuhanja osigurava da njegova vrijedna hranjiva i ljekovita svojstva ostanu netaknuta.Brojne zdravstvene dobrobiti koprive čine je vrlo cijenjenom.

    Kopriva je vrijedan pomoćnik u jačanju funkcionalnosti probavnog sustava jer posjeduje sposobnost učinkovitog uklanjanja toksina iz tijela. Štoviše, blagotvorno djeluje na gušteraču, pomaže u pročišćavanju krvi i bubrega, pa čak i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.Ova tvar pozitivno utječe na rad mokraćnih putova i crijeva, jer djeluje kao diuretik i učinkovito ublažava upale u mokraćnim putovima. Osim toga, obiluje esencijalnim hranjivim tvarima poput vitamina C i A, kalcija, kalija, željeza, fosfora i raznih drugih vitamina i minerala.

Čaj od koprive poznat je po svom ljekovitom djelovanju kod oboljenja jetre i žuči, poremećaja sna, gastrointestinalnih grčeva, čireva, respiratornih smetnji i niza drugih zdravstvenih tegoba. Prilikom berbe koprive ključno je izbjegavati kontaminirana područja poput autocesta i stalno nositi zaštitne rukavice jer kontakt s lukovicama biljke može dovesti do opeklina kože zbog prisutnosti soka koprive.Priprema juhe od koprive za četiri osobe jednostavan je proces, a evo jednostavnog recepta kojeg treba slijediti.

Sastojci:Za pripremu ovog jela trebat će vam 5 krumpira srednje veličine, otprilike 300 grama koprive, nekoliko kapi maslinovog ulja te sol i papar za začin. Počnite tako da krumpir narežete na četvrtine i skuhate ga. Pri kraju kuhanja ubacite opranu koprivu i ostavite da kratko prokuha. Zatim umiješajte maslinovo ulje i sve sastojke dobro izmiješajte štapnim mikserom. Na kraju dodajte sol i papar po želji za savršen začin.

Kako biste poboljšali svoje iskustvo objedovanja, razmislite o spajanju juhe s tostiranim kruhom. Dodatno, po želji, maslinovo ulje možete zamijeniti vrhnjem za kuhanje. Uživanje u ovoj juhi omogućuje vam da uživate u slatkim okusima koprive dok uživate u njezinim brojnim zdravstvenim prednostima.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here