Oglasi - Advertisement

Kada se u stanu ili kući pojave plesan ili buđ, to može biti veliki problem. Prvo, zato što štetno utiče na naše zdravlje, a drugo, zato što se vrlo teško uklanja. Međutim, postoje neke metode koje su se pokazale efikasnim.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • U našem okruženju spore plijesni su brojne i postaju aktivne kada su izložene vlazi i toplini. Kada su uvjeti povoljni, plijesan se može pojaviti na raznim površinama, poput drveta, pločica i zidova. Zidovi mogu pokazivati ​​različite nijanse plijesni, uključujući crnu, zelenu, smeđu i bijelu.

    Iako je izvedivo iskorijeniti manje pojave plijesni, uključujući one koje su opasne, korištenjem lako dostupnih dezinficijensa, ključno je pridržavati se sigurnosnih smjernica. Ipak, ako se plijesan jako razmnožila i obavila znatan dio zida, pametno je potražiti pomoć stručnjaka u ovoj oblasti. Postoje različite vrste plijesni, od kojih svaka ima različite karakteristike i zahtijeva posebne pristupe za uspješno iskorijenjivanje.

    Postoje različite klasifikacije plijesni koje treba uzeti u obzir. Proizvodi za dezinfekciju mogu uspješno ukloniti alergenu plijesan. Slično, patogena plijesan može se eliminirati upotrebom dezinficijensa, iako velike kolonije mogu zahtijevati intervenciju stručnjaka.

Kako bi se učinkovito riješio problem toksične plijesni, nužno je potražiti pomoć stručnjaka i na odgovarajući način ukloniti sve zahvaćene materijale i površine. Poduzimanje promptnih mjera i promptno uklanjanje plijesni po njenom otkrivanju od iznimne je važnosti. Upoznavanjem s pokazateljima mogućeg problema s plijesni, možete proaktivno poduzeti mjere za sprječavanje stvaranja kolonija. Postojanje izrazitog mirisa plijesni u zraku služi kao jasan pokazatelj prisutnosti plijesni.

Ako imate posla s upornim kapanjem iz slavine ili s curenjem na krovu, ključno je odmah riješiti problem. Mekani ili vlažni zidovi mogu ukazivati ​​na prisutnost plijesni. Ovaj problem često se javlja u slabo prozračenim prostorijama s prekomjernom vlagom. Za učinkovito uklanjanje plijesni trebat će vam neki osnovni alati i tehnike.

Za zaštitu tu su rukavice, zaštitne naočale i maska ​​za lice. Proces uklanjanja plijesni počinje prikupljanjem potrebnih sredstava za čišćenje, kao što su krpa od mikrovlakana, mjerne posude, boca s raspršivačem, meka četka s čekinjama, klorni izbjeljivač, tekućina za pranje posuđa, vodikov peroksid i destilirani bijeli ocat. Osim toga, potrebne su ljestve i plastična kanta.

Da biste napravili otopinu za čišćenje, pomiješajte tekućinu za pranje posuđa, izbjeljivač i vodu u plastičnoj kanti. Omjer bi trebao biti jedan dio tekućine za pranje posuđa na 10 dijelova izbjeljivača i 20 dijelova vode. Za manje površine pomiješajte jednu žlicu tekućine za pranje posuđa, 1/2 šalice izbjeljivača i jednu šalicu tople vode u bočici s raspršivačem. Prije početka procesa čišćenja, osigurajte da nosite odgovarajuću odjeću kao što je stara odjeća, zaštitne rukavice, naočale i maska ​​za lice. Da biste poboljšali ventilaciju, otvorite prozore ili uključite ventilator. Prilikom čišćenja kupaonice poželjno je uključiti ventilator i ostaviti vrata malo otvorena.

Kako biste uklonili plijesan, počnite s bocom s raspršivačem ili spužvom za nanošenje otopine za uklanjanje plijesni. Počnite odozdo i napredujte prema gore. Bitno je osigurati da je površina zida dovoljno navlažena, a da ne postane pretjerano zasićena. Izbjegavajte brisanje otopine za čišćenje i umjesto toga ostavite zid da se osuši na zraku. Na kraju, procijenite sve preostale mrlje.

Nakon što se zid potpuno osuši, pažljivo potražite sve dijelove koji pokazuju tamniju nijansu. Ako te tvrdokorne mrlje ostanu, samo ponovite cijeli postupak sa svježom količinom otopine za čišćenje klora. Kako biste spriječili rast plijesni, ključno je riješiti probleme s cijevima, slavinama i krovovima koji cure. Nadalje, korištenje odvlaživača može pomoći u poboljšanju cirkulacije zraka i smanjenju razine vlage u domu.

Kako bi se spriječio rast plijesni, savjetuje se ugraditi barijeru za vlagu u svaki nepotpuni podrum ili prostoriju. Nadalje, ključno je jednom tjedno provoditi sveobuhvatno čišćenje područja sklonih plijesni, kao što su kupaonica, praonica rublja i kuhinja. Marljivim i dosljednim održavanjem svog doma možete znatno smanjiti vjerojatnost pojave plijesni i uspostaviti zdravije okruženje za sebe i svoje najdraže.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here