Oglasi - Advertisement

Godine 1991. dogodila se strašna tragedija koja je pogodila poznatu glumicu Evu Ras – njenog supruga Radomira Stevića Rasu i njihovu 24-godišnju kćerku Krunu, koja je tragično preminula u Parizu. Nedavno se pojavila jedinstvena fotografija na raznim društvenim medijskim platformama, prikazujući obitelj Ras u sretnijim vremenima. Na slici su istaknuti umetnica Eva Ras, njen suprug Radomir Stević Ras i voljeni naslednik Kruna.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Pod nazivom “Eva Ras sa svojom obitelji (1982.)”, ova fotografija nudi osebujan uvid u opipljivo postojanje tužno preminule kćeri slavne glumice. Radomir Stević Ras preminuo je 22. studenog 1982. godine, a gotovo desetljeće kasnije Eva je doživjela bolan gubitak vlastitog djeteta. Kruna se školovala u Parizu, a njezina prerana smrt stigla je iznenada, obavijena zagonetnim okolnostima.

Eva je jednom spomenula Krunu, u dobi od 12 godina, kao najmlađeg srpskog autora koji je objavio tri književna djela. Majke svakodnevno daju svoje blagoslove svojoj djeci. Iako si otišla s ovoga svijeta, kćeri moja, upućujem ti svoj blagoslov u ovom trenutku. Ostat ću vjerno uz tebe dok sam živ. Preći ćemo vječnost zajedno, zauvijek isprepleteni.

Postoji nepokolebljiva prisutnost u mom srcu koju ne može pomaknuti nikakva vanjska sila. Ogroman potencijal, intelekt i karizma koji su vas definirali imali su sposobnost da se vinete do nevjerojatnih visina, no sudbina je imala drugačije planove. Krenuo si na put koji te je doveo do drugačijeg carstva blaženstva i ispunjenja, zbog čega se opraštamo od tebe u ovom svetom prostoru. Muka i tuga koje prate odlazak voljene osobe ne pridržavaju se vremenskih ograničenja. Kako suze prestaju, tjeskoba samo jača.

Po riječima Eve Ras, njezina čežnja za smrću nalazi utjehu u dubini očiju voljene kćeri, gdje zamišlja mirno počivalište. Sa srcem punim ljubavi, Eva Ras zamišlja svoju kćer, zadovoljnu i percipirajući svijet s najvećom jasnoćom, prihvaćajući svaki aspekt života tijekom svog kratkog vremena na Zemlji. Ova dirljiva priča o gubitku i ljubavi na prekrasan način prikazuje duboku ljubav Eve Ras i vječno sjećanje na njezinu kćer, ostavljajući neizbrisiv trag na njezinom osobnom i profesionalnom putu.

BONUS TEKST:

Borovnice su jedno od najomiljenijih voća širom sveta, poznate po svojoj jedinstvenoj kombinaciji slatkoće i blage kiselosti, kao i po svojim zdravstvenim prednostima. Ova sitna plodina potiče od grma roda Vaccinium, koji uključuje više vrsta koje se razlikuju po boji ploda, veličini i rasprostranjenosti.

Botanički, borovnice pripadaju porodici Ericaceae i rastu u obliku sočnih, tamnoplavih ili ljubičastih boba, koje su obično skrivene ispod listova na niskim grmovima. One su prava riznica hranljivih sastojaka, uključujući vitamine C i K, vlakna, mangan i antioksidanse poput antocijana, koji im daju njihovu karakterističnu boju i pružaju brojne zdravstvene koristi.

Borovnice su poznate po svom pozitivnom uticaju na zdravlje srca. Antioksidansi u borovnicama pomažu u smanjenju upala i oksidativnog stresa u telu, što može doprineti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Takođe, redovna konzumacija borovnica može poboljšati krvni pritisak i funkciju krvnih sudova.

Osim toga, borovnice su korisne za održavanje zdravlja mozga. Studije su pokazale da antioksidansi u borovnicama mogu poboljšati kognitivne funkcije, memoriju i zaštititi mozak od starenja. Ovi plodovi su takođe povezani sa smanjenjem rizika od određenih neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Borovnice su takođe korisne u održavanju zdravlja digestivnog sistema, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana koji podržavaju regularnost crevnih funkcija. One mogu pomoći u prevenciji zatvora i održavanju zdrave crevne flore.

Kulturno, borovnice imaju značajnu ulogu u mnogim kuhinjama širom sveta. One se koriste u pripremi raznih jela, uključujući pite, kolače, smutije, džemove i slatke i slane sosove. Takođe se često koriste kao ukras i dodatak jelima zbog svoje lepe boje i osvežavajućeg ukusa.

Uzgajivači borovnica širom sveta nastavljaju da razvijaju nove sorte koje se prilagođavaju različitim klimatskim uslovima, čime se ovi plodovi čine dostupnim tokom većeg dela godine. Bez obzira da li se jedu sveže ili u različitim kulinarskim kreacijama, borovnice ostaju omiljeni izbor zbog svojih ukusnih i zdravih osobina koje čine svaki zalogaj uživanjem za telo i dušu.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here