Oglasi - Advertisement

Danas imamo za vas pripremljenu intrigantnu temu koja se fokusira na najzločestiju bolest našeg vremena, nedvojbeno tumor. Ova bolest svake godine pogađa bezbroj pojedinaca diljem svijeta, a naša današnja rasprava usmjerena je upravo na gušteraču…Početni stadiji raka gušterače često se javljaju bez ikakvih jasnih simptoma, zbog čega bolest lako prođe nezapaženo.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nažalost, izgledi za preživljavanje iznimno su mali, sa samo 12,5% pacijenata koji uspijevaju prijeći granicu od pet godina. Stoga su zdravstveni radnici identificirali pet različitih znakova upozorenja koje bi pojedinci trebali shvatiti ozbiljno. Brzo otkrivanje ovih simptoma može napraviti razliku između života i smrti. Tragično, Jerry Springer izgubio je život od raka gušterače u četvrtak, unatoč tome što mu je dijagnosticiran samo nekoliko mjeseci prije.

Rak gušterače dobio je nadimak “tihi ubojica” zbog simptoma koje je lako zamijeniti. Nedavno istraživanje koje je provela Pancreatic Cancer Action Network, kako je izvijestio Daily Mail, otkrilo je da nevjerojatnih 83% odraslih osoba nije svjesno simptoma povezanih s ovom vrstom raka. Nadalje, većina pojedinaca dobije dijagnozu tek nakon što je rak već metastazirao. UK NCI izvještava da samo 13% pacijenata može prekinuti liječenje na primarnom mjestu. U medicinskoj literaturi opće je poznato da rano otkrivanje na temelju simptoma može poboljšati stope preživljavanja.

Početna indikacija raka gušterače često je žutica koju karakterizira žuta promjena boje kože i očiju. Ova promjena boje pripisuje se povišenoj razini bilirubina, žuto-smeđeg pigmenta koji se proizvodi u jetri. Obično se žuč prenosi iz jetre u crijeva kako bi pomogla u probavi masti. Ipak, kada se kanali začepe, bilirubin se ne može izbaciti i nakuplja se u tijelu, što dovodi do razvoja žutice.

Nadalje, prisutnost žutice može dovesti do osjećaja mučnine, popraćenog ili bez povraćanja, uz probavne smetnje i abnormalni umor. Dodatni znak raka gušterače je pojava bolova u trbuhu. Tumori koji potječu iz tijela ili repa mogu se brzo širiti i vršiti pritisak na susjedne organe, uključujući želudac. Prema Pancreatic Action Network, približno 70% osoba s dijagnozom raka gušterače će se susresti s bolovima u trbuhu. Osim nelagode u trbuhu, pacijenti s rakom gušterače također mogu trpjeti bolove u leđima.

Bol se obično manifestira postupno ispod lopatica, iako se može proširiti i na ramena i pojačati u ležećem položaju. Osobe koje boluju od raka gušterače mogu doživjeti nagli gubitak težine. To se može pripisati potpunom ili djelomičnom gubitku apetita, što rezultira smanjenjem tjelesne težine. Neadekvatne razine enzima gušterače, koji su neophodni za razgradnju masti, ugljikohidrata i bjelančevina u tijelu, mogu pridonijeti smanjenom apetitu. Indikacija raka gušterače je prisutnost neuobičajenih promjena u pokretima crijeva. Prisutnost stolice koja pluta često je rezultat naglih promjena u prehrani, kao što je konzumacija brokule, graha i leće.

Nedovoljna proizvodnja žuči, koja je odgovorna za uklanjanje toksina, viška kolesterola i otpadnih tvari, također može pridonijeti ovom problemu. Kada se žuč ne apsorbira pravilno, to može dovesti do kemijske neravnoteže. U slučajevima kada tumor začepi gušteraču, neprobavljena hrana može s lakoćom proći kroz probavni sustav, što rezultira time da gušterača ne uspije apsorbirati potrebne hranjive tvari, što u konačnici dovodi do proljeva. Posljedično, stolica može pokazivati ​​povećani sadržaj masnoće, uzrokujući da izgleda blijedo ili masno i da pluta nakon eliminacije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here