Oglasi - Advertisement

Bijelo rublje prolazi fazu u kojoj gubi svoju svjetlinu i na kraju postaje sivo, već oprano i izlizano puno brže nego što bi se očekivalo. Održavanje rublja bijelim posebno je teško, jer su izbjeljivači koji se prodaju u prodaji ili neučinkoviti ili preskupi – tome dodajte potrebu za ponovljenim pranjem. Dobra vijest je da jednostavnim trikom s aspirinom možete izbijeliti odjeću i dati joj svjež izgled.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Što aspirin ne može? Osim dobro poznatih ljekovitih svojstava, kućni aspirin može učiniti čuda na vašem rublju. Kemijska struktura aspirina pomaže ukloniti sivkastu boju s tkanina i vraća bjelinu. Praktičan je jer je vrlo jeftin. Postupak izbjeljivanja rublja:Priprema otopine: Uzmite 325 mg aspirina i otopite u 2 litre tople vode. Pustite da se tableta potpuno otopi. Topla voda pomaže bržem i učinkovitijem otapanju aspirina, pojačavajući njegovo djelovanje na tkaninu.

Namakanje rublja: U pripremljenu otopinu uronite svo bijelo rublje, bilo da se radi o ručnicima, majicama ili drugim komadima odjeće. Neka odstoje u ovoj smjesi sedam sati. To će omogućiti aspirinu dovoljno vremena da prodre u tkaninu i ukloni sivkastu boju
Pranje: Nakon što ste bili u otopini aspirina, operite rublje na uobičajen način u perilici rublja. Daljnje poboljšanje rezultata može biti do sada korištenje vašeg uobičajenog deterdženta u kombinaciji s tretmanom aspirinom.

Sušenje: Nakon sušenja izbjeljuje se i osvježava dok ne izgleda gotovo kao novo. Alternativna metoda: Ako nije potpuno promijenjeno, evo drugog načina da to učinite. Stavite jednu tabletu aspirina izravno u perilicu kada perete rublje. To je mnogo brže i mnogo praktičnije. Nedostatak bi mogao biti što je kratkotrajni učinak slabiji u usporedbi s namakanjem rublja u otopini aspirina tijekom dužeg razdoblja.

Napomena: isprobajte ovo prvo na ručnicima ili malom komadu rublja da provjerite rezultate. Ako vam se sviđa efekt, poslužite se drugim bijelim odjevnim predmetima.Aspirin je tako jednostavan, jeftin i učinkovit način da vratite bjelinu rublju bez skupih izbjeljivača. Isprobajte ovaj trik i imajte rublje blistavo bijelo i svježe.

BONUS TEKST:

Jeste li ikada razmišljali o tome da bi drveće moglo komunicirati jedno s drugim kroz podzemnu mrežu? To je ono što su neki znanstvenici zapravo nazvali Wood Wide Web: mnoštvo gljiva, posebno mikoriza, koje povezuju korijenje drveća i drugih biljaka u šumi.

Na primjer, u mikoriznim zajednicama, gljive pomažu svojoj biljci domaćinu u unosu vode i mineralnih hranjivih tvari u zamjenu za ugljikohidrate, kao što su šećeri, koje gljivama osigurava biljka domaćin. Ali ono što je tako fascinantno kod ovih mreža je to što mogu prenositi informacije kao i hranjive tvari.

Na primjer, kada jedno stablo u šumi dođe pod napad štetočina, ono može ‘obavijestiti’ druga stabla putem kemijskih signala koji putuju kroz mikorizne mreže. Nakon primanja takve informacije, druga stabla mogu početi ekspresirati, putem kemikalija, koje su vjerojatno strane, kako bi odbile štetnike, poboljšavajući njihovu otpornost. Na taj način komunikacija pomaže ovim stablima da se međusobno podupiru protiv zajedničkih prijetnji.

Starija stabla, poznata kao “stabla majke”, doslovno vode glavnu riječ u ovoj mreži. Matična stabla predstavljaju ona velika stara stabla koja izravno hrane mlađa, susjedna stabla putem svojih mikoriznih mreža — čime hrane cijelo šumsko tlo. Nakon što matično stablo umre, ono za sobom ostavlja dovoljno hranjivih tvari da ostala stabla mogu preživjeti i dok ne popune njezino mjesto. Oni također pomažu u rastu njezinih sadnica tako što ih zasjenjuju.##

Ovaj složeni sustav dokazuje da stabla u šumama nisu izolirane jedinke, već su povezana u dinamičnu zajednicu koja međusobno surađuje radi opstanka i prosperiteta. Ova otkrića mijenjaju način na koji gledamo na šume: ne više samo kao skup drveća, već kao međusobno povezane zajednice organizama koji komuniciraju i odnose se na nevidljive, ali važne načine.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here