Oglasi - Advertisement

Ova studija može pružiti prednosti onima koji su pod većim rizikom od razvoja multiple skleroze ili imaju obiteljsku pozadinu bolesti. Nedavni članak u časopisu Neurology pokazuje da bi zatvor mogao djelovati kao rani znak upozorenja za multiplu sklerozu. Neurolozi također ističu da prisutnost ove bolesti mogu signalizirati infekcije mokraćnog sustava, infekcije mokraćnog mjehura, depresija i seksualni problemi.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • Istraživači su proveli analizu medicinskih kartona 20.174 osoba kojima je nedavno dijagnosticirana multipla skleroza, a ti su rezultati također uspoređeni s kontrolnom skupinom od 54.790 osoba koje nemaju to stanje. Nadalje, napravljena je usporedba između oboljelih od multiple skleroze i oboljelih od Crohnove bolesti i lupusa.

Prema Živimu, rezultati su pokazali da osobe s multiplom sklerozom imaju veću vjerojatnost da će se suočiti s problemima poput depresije, infekcija mokraćnog sustava, seksualnih poteškoća, zatvora i komplikacija mokraćnog mjehura. Iako ovi simptomi možda nisu općenito priznati, njihovo postojanje ne jamči da će osoba razviti MS. Dr. Selin Luapre s pariškog sveučilišta Sorbonne naglašava da se ovi znakovi mogu povezati s nizom drugih bolesti.

  • Ovo bi istraživanje još uvijek moglo biti korisno za osobe s većim rizikom od razvoja MS-a ili one s obiteljskom pozadinom te bolesti. Iako simptomi poput zatvora možda nisu tako naširoko prepoznati, obično su sami pacijenti ti koji prvi primijete probleme vezane uz vid i pokretljivost, s obzirom na fluktuirajuću prirodu ovih simptoma.

Rano prepoznavanje simptoma može se pokazati korisnim jer omogućuje intervenciju prije pojave tipičnijih kliničkih znakova multiple skleroze. Studija ima nekoliko ograničenja, uključujući nedostatak odgovarajućih podataka o čimbenicima kao što su obrazovanje, etnička pripadnost i socioekonomski status, kao i mali uzorak sudionika mlađih od 25 godina.

  • Autori izražavaju nadu da će prepoznavanje ranih pokazatelja pomoći u razumijevanju biološke mehanizme prije nego što stvarni simptomi bolesti postanu očiti. Uzimajući u obzir da je MS u biti imunološki poremećaj, slijedi da se oni kojima je dijagnosticiran MS također mogu susresti s drugim povezanim autoimunim bolestima. Među najčešćima su Hashimotov tireoiditis i sistemski eritematozni lupus.

Stres može izazvati akutne egzacerbacije bolesti. Iako se općenito smatra da multipla skleroza nema utjecaja na plodnost, trudnoću ili porod, pojava seksualne disfunkcije kod 60 posto muškaraca i do 90 posto žena ukazuje na to da ona doista može utjecati na reproduktivno zdravlje.

  • Simptomi mogu varirati od lagane ukočenosti i problema s hodanjem do osjećaja peckanja, bockanja i obamrlosti, zajedno s problemima vezanim uz mokrenje, pražnjenje crijeva i mogućnost sljepoće. Pojedinci često trpe mučne grčeve mišića, probleme povezane s koordinacijom i ravnotežom, kao i izazove u govoru ili gutanju, uz seksualnu disfunkciju.

Od vitalne je važnosti prepoznati niz često nevidljivih simptoma koji se mogu pojaviti, uključujući poteškoće s pažnjom, probleme s koncentracijom, sporu kognitivnu obradu i uporni umor. Nažalost, nakon više od 15 godina bolesti kod znatnog dijela bolesnika može doći do funkcionalnog oštećenja. Multipla skleroza može dovesti do potpunog invaliditeta, paralize i konačno nepovratnog oštećenja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here