Oglasi - Advertisement

Klima uređaji su postali neophodni u svakodnevnom životu, posebno tokom vrelih ljetnih mjeseci kada temperature prelaze 35 stepeni Celzijusa. Iako mnogi ljudi misle da ne mogu uticati na potrošnju energije klima uređaja, zapravo postoje strategije koje mogu značajno smanjiti troškove.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Povećanje temperature

Mnogi korisnici postavljaju klima uređaje na 18 ili 19 stepeni, ali to može povećati potrošnju energije i stvoriti zdravstvene probleme zbog naglih temperaturnih razlika. Optimalna temperatura u klimatizovanoj prostoriji treba biti samo šest do sedam stepeni niža od vanjske temperature. Podesite temperaturu na 23 stepena kako biste smanjili potrošnju energije, a i dalje uživali u prijatnom hlađenju.

Izbjegavanje direktnog strujanja zraka

Važno je napomenuti da klima uređaj nikada ne smije direktno duvati u vas, jer to može izazvati zdravstvene probleme kao što su prehlade i bolovi u mišićima. Postavite uređaj tako da hladan zrak cirkuliše po prostoriji, a ne direktno prema ljudima.

Termostati i pametni ventilatori

Noviji modeli klima uređaja dolaze s pametnim termostatima koji automatski smanjuju potrošnju energije kada otkriju odsustvo u prostoriji. Ovo omogućava korisnicima da povežu uređaj sa svojim telefonom i podešavaju temperaturu prema potrebi, čak i kada nisu kod kuće.

Korišćenje ventilatora u kombinaciji s klimom takođe može smanjiti potrošnju energije. Stropni ventilatori su odličan dodatak jer pospješuju cirkulaciju zraka u prostoriji, čime se smanjuje potreba za konstantnim radom klima uređaja. Kada se soba brzo hladi zahvaljujući kombinaciji ventilatora i klime, troškovi mogu biti znatno manji.

Ne ostavljajte klima uređaj uključen cijeli dan

Jedna od najčešćih grešaka je ostavljanje klima uređaja uključenog cijeli dan. Umjesto toga, preporučuje se da uređaj radi samo nekoliko sati, posebno kada ste kod kuće. Snažno hlađenje u kraćem vremenskom periodu može biti efikasnije nego konstantno održavanje niske temperature.

Izolacija doma

Osim toga, ako planirate renoviranje stana ili kuće, razmislite o izolaciji prostora. Dobra izolacija može pomoći da zadržite hladan zrak unutar prostora, čime smanjujete potrebu za intenzivnim hlađenjem. Ako izolacija nije adekvatna, klima uređaj će trošiti više energije kako bi održao željenu temperaturu.

Zaključak

Ključ za smanjenje troškova pri korištenju klima uređaja leži u pametnom podešavanju temperature, kombinaciji ventilatora i klime, te izolaciji doma. Pravilnim korištenjem klima uređaja možete uživati u prijatno rashlađenom prostoru i smanjiti troškove energije, a da pritom očuvate zdravlje i dobrobit.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here