Oglasi - Advertisement

Dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, objašnjava da postizanje baznosti organizma putem ishrane može imati značajan uticaj na naše zdravlje. U emisiji “RTS Ordinacija”, dr Ivanov ističe da ishrana može biti ključna u regulisanju kiselosti u organizmu. Naša ishrana može biti prevashodno kisela ili bazna, što može uticati na opšte stanje organizma.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • Dr. Ivanov predlaže poseban pristup uživanju u čokoladi: “Iskoristite tamnu čokoladu za kuhanje, pustite da vam se jedna kockica otopi u ustima tijekom tri minute.” Osjet slatkoće nalazi se u ustima, a ne u želucu. Dugotrajno zadržavanje male količine čokolade u ustima stvara iluziju konzumiranja veće količine čokolade.

    Kako bismo spriječili preopterećenje želuca, ključno je voditi računa o učestalosti konzumiranja mesa. Dr. Ivanov ističe značaj proteina biljnog podrijetla, navodeći da su oni optimalan izbor. Iako mnogi vole meso, treba ga konzumirati umjereno. Osim mesa, neophodno je uključiti alkalno zeleno lisnato povrće u prehranu jer ima blagotvoran učinak na tijelo. Dr. Ivanov objašnjava da životinjski proteini imaju najveći zakiseljavajući učinak na krv, što rezultira nakupljanjem visoko kiselog metaboličkog otpada.

    Za održavanje pravilne acidobazne ravnoteže u tijelu, adekvatan unos vode ključan je za regulatornu funkciju bubrega. Dr. Ivanov savjetuje unos oko dvije litre tekućine dnevno. Proces autofagije, koji olakšava detoksikaciju tijela, dokazano sprječava različita zdravstvena stanja poput pretilosti, dijabetesa te zaraznih i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, važno je napomenuti da bi osobe koje su pothranjene, podvrgnute kemoterapiji, u pubertetu ili trudne trebale izbjegavati autofagiju.

Dr. Ivanov izražava sumnju u korištenje sode bikarbone kao sredstva za alkalizaciju, navodeći da to nije optimalna opcija. Kada soda bikarbona stupi u interakciju s klorovodičnom kiselinom u želucu, neutralizira je, potencijalno ometajući probavu proteina i eliminirajući mikroorganizme. Umjesto toga dr. Ivanov preporučuje konzumaciju soka od limuna s medom kako bi se postigao alkalni učinak.

Za poticanje alkalnosti u tijelu savjetuje se konzumiranje namirnica kao što su limun, razno voće, koštuničavo voće, med, zeleno povrće, začinsko bilje, proso, kvinoja, amarant, voda, čajevi, limunada, kefir, jogurt, kiselo mlijeko, avokado , kokos, masline, sjemenke i hladno prešano ulje. Važno je napomenuti da je kiselost hrane određena njezinim utjecajem na tijelo, a ne utjecajem na usta. Neki primjeri alkalne osnovne hrane uključuju kiseli limun, kao i razno voće poput grožđa, lubenice, marelice, borovnice, breskve i maline. Dr. Ivanov predlaže održavanje dijete koja se sastoji od 75% alkalne hrane i 25% kisele hrane kako bi se postigla optimalna ravnoteža u tijelu.

Među koštuničavim voćem posebno mjesto zauzimaju bademi kao njegov omiljeni izbor zbog svoje visoke lužnatosti. Za suzbijanje želučane kiseline i pospješivanje zacjeljivanja gastritisa i čira, predlaže uključivanje sirovih badema i mrkve u vašu prehranu. Kad je riječ o mlijeku, dr. Ivanov ne savjetuje njegovu konzumaciju odraslima jer je hrana biljnog podrijetla dovoljan izvor kalcija.

Čin posta ima ogromnu vrijednost kada se radi o promicanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti, budući da služi kao sredstvo zaštite od prevladavajućih bolesti i poboljšava nečije duhovno područje. Kako biste iskoristili dobrobiti, dr. Ivanov predlaže započeti dan hranjivom kombinacijom voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova. Za ručak se preporučuje obilna salata u kombinaciji s mahunarkama. Što se tiče večere, odlučivanje za lagani i rani obrok ili čak potpuno suzdržavanje može se pokazati kao prednost.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here