Oglasi - Advertisement

Muškat je popularna i zahvalna biljka, jednostavna za održavanje, a nagrada za uloženi trud su prelepi cvetovi u raznim bojama. Ovaj članak otkriva trikove kako da vaši muškatni cvetovi procvetaju do jeseni uz dodatak jednog neobičnog sastojka – vode s korom banane. Pored toga, delimo savete za pravilno zalivanje, optimalne uslove za rast, i kako da se izborite sa uobičajenim problemima poput prekomerne vlage i parazita.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vrste muškata i osnovna nega

Muškat dolazi u različitim varijantama, uključujući one sa visećim cvetovima i takozvane kaliope koje imaju veće cvetove. Iako nisu previše zahtevni, ovi cvetovi najbolje uspevaju u temperaturama između 10 i 27 stepeni. Kada temperatura padne ispod ovog raspona, biljka može početi da truli, dok ekstremna vrućina i direktno sunce tokom celog dana takođe mogu biti štetni.

Zalivanje je ključ uspešnog uzgoja muškata. Redovno, ali umjereno zalivanje obezbeđuje da listovi ostanu zdravi i zeleni. Prekomerna vlaga može dovesti do truljenja korena, pa je važno da ne preterate s količinom vode. Najbolje je zalivati biljke uveče ili rano ujutro, kada je temperatura niža i isparavanje vode minimalno.

Trik s korom banane

Jedan jednostavan trik za poboljšanje rasta vaših muškata je korištenje kore banane. Kora banane je bogata vitaminima i mineralima koji hrane biljku. Postupak je vrlo jednostavan: ostavite koru banane da odstoji u litri vode preko noći. Ovom vodom potom zalijte svoje cvetove. Vitamini B iz kore banane su izuzetno korisni za biljke, slično kao što pomažu rast i razvoj našeg tela.

Dodatna prihrana

Tokom vegetacione sezone, muškatni cvetovi zahtevaju redovnu prihranu kako bi ostali zdravi i bogati cvetovima. Preporučuje se koristiti specijalno gnojivo za muškat ili generalno gnojivo za cvetnice. Tokom vegetacije, prihranu treba vršiti 1-2 puta nedeljno. Imajte na umu da, kao i kod drugih biljaka sa dlakavim listovima, gnojivo ne treba primenjivati prskanjem po listovima, već ga treba nanositi direktno u koren biljke.

Još jedan koristan trik je mješavina pekarskog kvasca i šećera. U litru vode dodajte malo svježeg kvasca i kašičicu šećera, ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim zalijte biljke. Ovaj prirodni rastvor doprinosi boljem cvetanju i jačanju biljke.

Održavanje biljaka i rešavanje problema

Za zdrave biljke i dug period cvetanja, ključno je povremeno uklanjati suve listove i precvetale cvetove. Kada cvet počne da opada, pažljivo ga uklonite sa osnove, čime omogućavate da novi cvet izraste na istom mestu.

Ako primetite suhe ili uvijene cvetove, to može biti znak parazita ili lisnih uši. U tom slučaju, u poljoprivrednim apotekama možete pronaći specijalne preparate koji će vam pomoći da se brzo rešite štetočina i zaštitite vaše biljke.

Uz pravilnu negu, muškatni cvetovi mogu cvetati do kasne jeseni. Ključne stvari koje treba zapamtiti su: umjereno zalivanje, korištenje jednostavnih trikova poput vode s korom banane i redovno uklanjanje precvetalih cvetova. Dodavanje hranjivih materija kroz domaće rastvore može značajno poboljšati zdravlje biljke i omogućiti dugotrajan i bogat period cvetanja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here